Lerend Nederland betreft een beproefde methode die berust op een drietal invalshoeken te weten: het gedachtegoed van Lerend Nederland, wetenschappelijke- en filosofische inzichten. Vertaald naar een praktische, concrete invulling. Praktijkleren staat hierbij centraal, de werkwijze berust op een drietal pijlers te weten: kennisdeling, inspiratie opdoen en zelf aan de slag gaan met opgedane inzichten. De aanpak is gericht op een leven lang leren en ontwikkelen en het vergroten van duurzame inzetbaarheid. Lerend Nederland stelt de mens (human capital) centraal in haar unieke aanpak. Het ontdekken en ontwikkelen van het menszijn en de behoeften van het individu staat hierin centraal. Met Lerend Nederland richten wij ons op een integrale business aanpak, waarbij het individu, het team, de organisatie en de omgeving (de context) centraal staan.
Lerend Nederland
Met Lerend Nederland richten wij ons op leren vanuit een huiselijke omgeving. Het goede gesprek kan soms enorm opluchten. Wanneer je dit combineert met gezellig eten en drinken ontstaat verbinding en is het mogelijk elkaar daadwerkelijk te ontmoeten en te vertrouwen. Denk maar eens terug hoe het vroeger thuis ging aan tafel, waar hadden jullie het zoal over. De aandacht richt zich hier op ‘World Class Performance’, het continu willen verbeteren en ontwikkelen. Lerend Nederland beschikt over een groot arsenaal van leertheorieën (Canon van het Leren), interventies, werkvormen en middelen om invulling te geven aan een leven lang ontwikkelen. Lerend Nederland maakt gebruik van Compound Interest gebaseerd op ervaring, kennis en innoveren.
Wetenschappelijke invalshoek
Voor de ‘bewijslast (bronmateriaal)’ vallen wij terug op de inzichten vanuit MIT van o.a. Peter Senge, de Lerende Organisatie; Peter Drucker, managing oneself in de kenniseconomie; Eliyahu Goldratt, met het doel, theory of constraints; Otto Scharmer e.a, Theory U; Verne Harnish, over Scale-up en de Rockefeller Habits, ondernemen en ondernemerschap; Vanuit TU-Eindhoven en TU-Delft, Professor De Leeuw, In ‘ Veld (systeemkunde), Van Amelsvoort (sociotechniek). Lerend Nederland maakt gebruik van universele kennis (Grounded Theory) vanuit de wetenschap.
Filosofische invalshoek (Academia)
Ook de filosofie heeft ons de nodige inzichten (wijsheid) verschaft. Zo hebben Filosofen als Socrates (kritisch denken), Plato (ideeënleer Plato grot, en platonische figuren) en Aristoteles (the four causes) een grote invloed gehad op onze westerse samenleving en hoe wij met elkaar omgaan. Een andere inspiratiebron is Ervin Laszlo met zijn inzichten over ‘de intelligence of the cosmos, a theory of everything). Lerend Nederland maakt gebruik van Crystallized Knowledge vanuit de filosofie.