In deze blog neemt Onno-Hans Noteboom jullie mee in de ervaringen en inzichten van de afgelopen jaren en blikt hij vooruit op de plannen voor 2020 en wat verder komen gaat.
Fatsoenlijk en respectvolle omgang
Waarom Lerend Nederland? Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Dit heeft alles te maken met dat wij zien dat ondernemers, managers en bestuurders steeds meer worstelen met een toenemende complexiteit en dat wij zien dat de samenleving (bijdrage aan de maatschappelijke waarde) steeds meer behoefte heeft aan een fatsoenlijke en respectvolle omgang met elkaar, in plaats van toenemende egoïsme en individualisering. Lerend Nederland wil onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden zijn en toch betrokken zijn bij de bijdrage aan de maatschappelijke waarde en een helderde return on investment realiseren voor onze relaties. Hierbij staat de natuur (omgeving) en de universele (oer)elementen om ons heen centraal.
Zo mak als een lammetje, leiden of volgen?
Wat zijn wij de afgelopen paar jaar sinds de oprichting aan uitdagingen allemaal tegengekomen?
Het is niet altijd feest!
Er is veel euforie bij bedrijven en organisaties, echter wanneer je inzoomt en net onder de waterspiegel kijkt, zie je veel complexe uitdagingen waar organisaties mee worstelen. Van bedrijfsopvolging, tot uitbreiden van directie en management, tot anticiperen op de trends en ontwikkelingen in de eigen sector en hierop adequaat in te spelen. Veel ondernemingen haken aan bij actuele onderwerpen als duurzaamheid etc. Doen ze dit vanuit een intrinsieke drive of is het een doekje voor het bloeden, om er maar bij het horen. Bij veel organisaties klotst het geld tegen de kant en wordt de vraagt gesteld hoe dit duurzaam te investeren of toch maar uit de onderneming te halen. Vanuit Lerend Nederland is het mooi om hier een sparringpartner te zijn voor directie en manager en ze te adviseren en helpen bij de besluitvorming. Een boer en een zoch hebben nooit genoch.
Kwaliteit van Arbeid
In onze gesprekken met ondernemers, managers en directeuren schrikken wij vaak van de ‘kwaliteit’ of gebruik daarvan, ongeacht opleiding en ervaring, verantwoordelijkheid binnen kader, management en directies. Problemen ontstaan wanneer het goed gaat (de zogenaamde buit verdeeld gaat worden), wanneer het slecht gaat hoor je niemand! Vanuit Lerend Nederland is het Leerling-Gezel-Meester en Mentorschap programma dan een uitkomst. 90% van de kennis en informatie wordt tijdens het proces overgedragen. Praktijk leren is hier de uitkomst in plaats van het overdragen van gereduceerde kennis. Dergelijke ontwikkelingstrajecten duren soms wel 6-10jaar en zijn niet door middel van een opleiding of training tot je te nemen, maar leer je echt door mee te lopen en mee te doen in de praktijk, om zo de ‘kwaliteit van arbeid’ te verbeteren.
Luisteren zonder (voor)oordeel
Sommige complexe vragen die Lerend Nederland heeft gekregen gaan over een complexe keten waar veel partijen bij zijn betrokken. Wat je ziet is dat iedereen zijn eigen ‘koninkrijkjes’ verdedigd en zijn eigen ‘vaak kort cyclische belangen’ voor op stelt. De kunst is om te kijken naar het grotere geheel en de maatschappelijke waarde voor de omgeving, om zo een leefbare samenleving mogelijk te maken. De kunst is om in dergelijke situaties, de noodzakelijke oplossingen voor complexe opgaven los van politieke kleur en voorkeur in het belang van het echte probleem te zien. Niet te snel kiezen voor de zogenaamde pleister of doekje voor het bloeden. Stel het gemeenschappelijke belang boven het persoonlijke belang. Ga gewoon eens het gesprek aan met jezelf, je mensen en je relaties en zoek de triple win. Dit kost tijd, vraag een investering, maar op de langere termijn zijn er alleen maar winnaars in plaats van verliezers. Mooi is dat Lerend Nederland hier een ‘bemiddelende rol’ in mag spelen.
Supervisie als middel voor organisatieontwikkeling
Doormiddel van supervisie een organisatie verder helpen, door aan enkele knoppen te draaien zie je vaak al snel resultaten en gaat het weer stromen. Wat blijkt is dat er vaak externen worden binnengehaald, terwijl vaak de kennis en de capabilities in de eigen organisatie aanwezig is. Laad een gedegen analyse maken en laat je helpen om op ‘eigen wijze’ dit proces te realiseren. Vaak is het zoeken naar een speld in de hooiberg, wat is het dan fijn om gebruik te maken van een ‘out of the box’ benadering die Lerend Nederland biedt. Maak het niet zo moeilijk, hou het simpel.
Ontbreken van een gedegen visie
Zonder enige idee, planvorming worden klakkeloos groeistrategieën en uitbreidingsplannen voor MKB en Retail geïnitieerd, terwijl er 0,0 bestaansrecht voor aanwezig is. Soms kom je bij bedrijven binnen en dan proef je het al, hoe de sfeer, de cultuur en de omgangsvormen zijn binnen de organisatie. Veel mensen met kennis zijn continue op zoek naar een goed advies. Alleen mensen die processen doen, kom je niet verder mee. Het is een continu balans van een team bestaande uit generalistisch versus specialistische kennis. Iedereen is op zoek naar een sparringpartners die werken in een inter-, multidisciplinair team. Wat blijkt is dat vaak alle kennis & expertise en middelen aanwezig en dat alleen de puzzelstukjes nog op de plaats moeten vallen, om zo gedragen en verantwoorde besluitvorming en draagvlak te creëren.
Goed personeel
Veel van onze relaties zijn continue op zoek naar goed personeel in een krappe arbeidsmarkt. Wanneer ze dan een ‘nieuwe’ collega hebben gevonden, duurt het vaak nog 7 maanden voordat deze medewerker ‘productief’ is. Vaak ontbreekt het aan een goed ‘onboarding-programma’ gebaseerd op waarderende, lerende en motiverende aspecten. Omgang met collega’s en het bewust koesteren van mensen is nog steeds berust op het financieel belonen van medewerkers in plaats van respect voor de bezieling, bevlogenheid en passie van personeel. Stop met mensen in een hoek te duwen, maar waardeer- en motiveer mensen. Medewerkers stijgen naar ongekende hoogte wanneer er voldoende sprake is van veiligheid, vertrouwen en een gezond werkklimaat en er ‘bewust’ rekening met elkaar wordt gehouden, u zult merken dat de productiviteit van uw organisatie toeneemt.
Vertrouwensrelatie
Hoe verkrijg jij een vertrouwenspositie binnen organisaties om echt gezamenlijk problemen en uitdagingen aan te pakken. Zodat het meer is dan een ‘eendagsvlieg’. Wij zien dat veel partijen vertrouwen hebben in ‘hun accountant’, terwijl gemiddeld 30% van de accountantsverklaringen niet correct is, en of vertrouwen op ‘hun technologie partner’ terwijl meer dan 40% van de ICT projecten niet het gewenste resultaat opleveren, onze ervaring leert dat ondernemers en bestuurders enorme baat hebben bij een ‘onafhankelijk’ vertrouwenspersoon die werkt vanuit bezieling, passie en bevlogenheid. Werken aan vertrouwen is hard werken! Net als in een huwelijk, ben je continue bezig met het welbevinden, welzijn en welvaart van de ander.
De Kolibri als voorbeeld van: Wendbaar, Flexibel en Adaptief organiseren!
Wat zijn onze plannen en ideeën voor 2020, waar zien wij kansen?
- Organisaties hebben behoefte aan kennis, kwaliteit en senioriteit en streven naar perfectie. Lerend Nederland wil met deze relaties de verbinding aan gaan gebruikmakend van de aanwezige kennis, expertise en senioriteit.
- Het goede gesprek vindt vaak plaats aan de ‘keukentafel’ onder het genot van een hapje en een drankje, met mooie wijn-spijs combinaties samen in gesprek over actuele thema’s en onderwerpen die spelen bij ondernemers en managementteams (het zogenaamde diner pensant). Lerend Nederland wil de sociëteit gedachte verder vormgeven.
- Opdrachtgevers stellen het op prijs om continue te worden uitgedaagd, geprikkeld en te worden gechallenged. Lerend Nederland levert een bijdrage aan ondernemers, managers en directie bij de doorontwikkeling van mens en organisatie. Handelend vanuit duurzaamheid, veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen.
- We hebben de afgelopen periode verschillende organisatie geholpen, begeleidt en geadviseerd bij overname(s) en fusies, rompslomp bij familiebedrijven en overdracht en organisaties die willen of noodgedwongen moeten stoppen. Een balans tussen ondernemerschap versus ondernemend gedrag.
- Toetsen, ondersteunen van wijzigingen in directie en managementteams, zo nodig adviseren bij ontslagprocedures en of aanbevelen, second opinion en ondersteunen bij het vinden van geschikte kandidaten en/of bedrijfsopvolging
Bent u nieuwsgierig van aard, durft u een ontdekkingsreis aan? Durft u continue aan uzelf te werken en u bewust te blijven ontwikkelen? Wij gaan graag met u het gesprek aan! Iedereen een gezond, inspirerend en leerzaam jaar gewenst.