Een integrale aanpak voor complexe arbeidsmarkt vraagstukken. Stel People Development centraal in uw organisatie, programma of project voor het maximale rendement en maatschappelijke bijdrage.
Hoe gaat ons arbeidssysteem zich de komende decennia ontwikkelen? Deze vraag is actueel in ons land. Het Ministerie van Sociale Zaken onder leiding van Minister Koolmees is drukdoende om ons arbeidssysteem te transformeren en duurzaam door te ontwikkelen, met het pensioen akkoord en de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zijn de eerste stappen gezet, naar een vitale inclusieve arbeidsmarkt met gelijke kansen voor iedereen.
Het betreft hier een complex vraagstuk waar vele belangen en tegenstellingen bij elkaar komen. Het vraagt veel politiek, lobby en goede keukentafel gesprekken om draagvlak te krijgen voor een gedragen oplossing. Voor- en tegenstanders roeren zich, de laatste maanden is niet voor niets het Malieveld en het Binnenhof met regelmaat bezocht, door boeren, bouwers, docenten, verpleegkundigen en wie er nog allemaal komen gaan. De samenleving vraagt steeds meer om openheid en transparantie. Is hier sprake van een revolutie of evolutie?
Hoe pak je nu een dergelijk complex vraagstuk aan? Lerend Nederland heeft de afgelopen decennia een bewezen en beproefde denk- en handelswijze ontwikkeld om complexe vraagstukken in organisaties, regio’s en samenlevingen succesvol aan te pakken. Ten aanzien van een gezonde arbeidsmarkt hebben wij samen met strategische partners het ‘Future of Work 4 All’ -model ontwikkeld.
Het bestaat uit een 5tal ‘black-boxes’ die allemaal op een universele manier identiek worden benaderd. Het maakt de omslag in de samenleving van een 2-dimensionale aanpak naar een 3-dimensionele aanpak. Deze ontwikkeling (integrale aanpak) is een doorbraak in ons huidige manier van denken en handelen. Wanneer je vanuit het geheel handelt en zo afdaalt naar de losse delen ontstaat vanzelf (op basis van ontdekkend leren) een oplossingsrichting. Deze aanpak heeft zich de afgelopen jaren succesvol ontwikkeld bij verschillende organisaties en wordt succesvol internationaal toegepast in de Agro-Food-Technology sector (op basis van Rural Innovation). De aanpak helpt bij complexiteitsreductie en helpt partijen om orde in de chaos te creëren.
Een korte toelichting van de 5 black-boxes (die met elkaar zijn verbonden als ware het communicerende vaten):
Performance (Presteren)
Uitgangspunt is wat moet het opleveren? Wat zijn die prestatie indicatoren waar het om gaat? Het gaat hier om klantwaarde (publieke waarde) als afgeleide van een maatschappelijke opgave.
Processen (Organiseren)
Hoe verlopen de handelingen, activiteiten, (keten)processen, de organisatie. Is alles ondergeschikt aan het primaire proces (hoofd- en deelprocessen)
Mensen (Talenten)
Zijn de medewerkers goed opgeleid en weten ze wat hun bijdrage is aan het grotere geheel. Rubbish-in is Garbage-out. Wanneer je mensen niet inzet op hun talenten, zal dit te koste gaan van de performance en leiden tot fouten in de processen.
Digitalisering en Dataficering (Technologische Innovatie)
De wereld wordt steeds complexer en wij kunnen niet meer zonder de juiste technologische ondersteuning die ondergeschikt is aan de gehele doelen en ambities. Heldere informatiemodellen en technologie ondersteunen het geheel.
Leven Lang Ontwikkelen (Sociale Innovatie)
Learning & Development zijn cruciaal bij duurzaamheid en continuïteit van welvaart, welzijn en welbevinden. De markt zal zich continue evolueren, de processen continue optimaliseren en door ontwikkelen, mensen zullen in zichzelf moeten blijven investeren om mee te kunnen in de algehele ontwikkelingen. Hierbij verwachten wij dat mensen elkaar helpen bij deze transformatie (toegevoegde waarde) en in sommige gevallen transitie (wanneer de requirements ons dwingen te veranderen).
Het ‘Future of Work 4 All – model ®’ kent een generieke aanpak, die van toepassing is op individuen, teams, organisaties, ketens en maatschappij. Wij noemen dit ook wel een recursieve aanpak of een system in systems aanpak en is gebaseerd op filosofische- en wetenschappelijke inzichten (chrystalized knowledge), evidence based op basis van inquiry research (compound interest) van kennis. Gedurende 21 werksessies wordt er gewerkt in multidisciplinaire teams aan het ontwikkelen van werk-, leer- en ambitierollen in de organisatie, deze aanpak draagt bij aan de totale performance en vraagt een gemiddelde tijdsinvestering van 200 uur op jaarbasis. Het succes van de aanpak staat en valt met het opstellen van een maatschapsovereenkomst waar gemeenschappelijke doelen en ambities zijn vastgelegd als mede de individuele inbreng van kennis, expertise en ervaring. Iedereen is mede-eigenaar van het geheel op basis van gedeelde verantwoordelijkheid alleen op deze manier is een Total Solution, First Time Right oplossing succesvol. Ervaring leert dat ‘matennaaierij’ en eigen belang het vertrouwen in elkaar ondermijnt en het resultaat voortijdig staakt. Om deze reden maakt Lerend Nederland gebruik van het Privacy Management Systeem ®, om het geleend vertrouwen, de governance en goed bestuur in de aanpak en de goede afloop te bewaken en te monitoren.
Het Privacy Management Systeem ®
Een dergelijke transformatie (procescontrol) of transitie (functiecontrol) vraag lef en moed van iedereen, waarin eenieder zijn/haar eigen verantwoordelijkheid neemt. Dit vraagt van bestuurders, leiderschap om te blijven investeren in burgers en medewerkers, zonder daarbij de maatschappelijke waarde uit het oog te verliezen. Als individu, organisatie, land en samenleving gaat het erom dat iedereen mee kan bij deze ontwikkeling in zijn, haar eigen tempo. Belangrijk is gelijke kansen voor iedereen en een inclusieve samenleving op basis van een ‘trusted’ aanpak. In Europa hebben ze hier onder andere de GDPR/AVG regel- en wetgeving voor ontwikkeld, om de privacy van betrokkenen en de rechten van de betrokkene te waarborgen, door passende juridische-, technologisch- en organisatorische maatregelen te treffen. Samen met een strategische partner heeft Lerend Nederland het Privacy Management Systeem ® ontwikkeld. Die een eerlijk speelveld mogelijk maakt in een compleet eco-systeem en een integrale keten aanpak. Meer leest u hierover op www.privacybemiddeling.nl
Benieuwd wat deze bewezen en beproefde aanpak voor uw (complexe) vraagstuk kan betekenen? Lerend Nederland organiseert met regelmaat kennis- en informatiebijeenkomsten over de ‘Future of Work 4 All – model ®’, of sluit aan bij een van de leer- en/of innovatiegroepen bij u in de regio. Ook is het mogelijk om uw eigen ‘innovatieregisseurs’ op te leiden in het ‘Future of Work 4 All – model ®’, of als bestuurders, dagelijks verantwoordelijken gecoacht te worden in deze ontwikkel aanpak, wij bespreken graag de mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op.